Zelenski roept op tot onvoorwaardelijke Russische terugtrekking uit kerncentrale Zaporizja

Posted on

 ©  REUTERS

In de aanloop naar een ontmoeting met VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski opnieuw opgeroepen tot de terugtrekking van de Russische troepen uit de kerncentrale van Zaporizja. “Dit moet gebeuren zonder voorwaarden en zo snel mogelijk”, klonk het woensdag in een videotoespraak.

Bron: BELGA

Vandaag om 00:38

Volgens Zelenski zijn Oekraïense diplomaten en nucleaire wetenschappers, en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) bezig een commissie van deskundigen van de IAEA toestemming te geven de kerncentrale te bezoeken. “Alleen absolute transparantie en een gecontroleerde situatie in en rond de kerncentrale kunnen een terugkeer naar een normale nucleaire veiligheid garanderen voor de Oekraïense staat, de internationale gemeenschap en de IAEA”, aldus de president.

“Het Russische leger moet zich terugtrekken van het grondgebied van de kerncentrale en alle omliggende gebieden, en zijn militair materiaal wegnemen van de centrale. Dit moet onvoorwaardelijk en zo snel mogelijk gebeuren”, zei Zelenski. “Oekraïne is klaar om deftige controle van de IAEA te verzekeren, en de relevante missie kan naar de centrale van Zaporizja gestuurd worden op een legale manier, zeer snel en zo efficiënt mogelijk.”

Het bezoek van een IAEA-missie aan Zaporizja zal een onderwerp zijn tijdens Zelenski’s ontmoeting met Guterres donderdag in Lviv. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt deel aan die topontmoeting.

De situatie in de grootste kerncentrale van Europa, die door Russische troepen wordt bezet, baart de internationale gemeenschap al weken zorgen. Geregeld vinden er beschietingen plaats waarvoor zowel Rusland als Oekraïne elkaar beschuldigen.

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Instagram Verified Badge for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services