Trump bekritiseren doe je niet ongestraft: Liz Cheney stevent af op onvermijdelijke nederlaag in Republikeinse voorverkiezing

Posted on

Liz Cheney (links) moet hoogstwaarschijnlijk het onderspit delven voor Harriet Hageman (rechts). ©  AP

Liz Cheney (56) is een onversneden Republikeinse: ze is tegen overheidsinmenging, ze is voor vrij wapenbezit, en ze is tegen abortus. En ze is de dochter van Dick Cheney, de vicepresident van George W. Bush en een conservatief icoon. En toch is de kans bijzonder klein dat Cheney dinsdag de Republikeinse voorverkiezing voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in de staat Wyoming wint.

jvhBron: Bloomberg

Vandaag om 09:20

De verklaring voor die onvermijdelijke nederlaag is eenvoudig: Cheney heeft zich duidelijk uitgesproken tegen Donald Trump – ze maakt deel uit van de onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool, en spaarde haar kritiek op de oud-president niet. Trump won de staat Wyoming in 2020 met 70 procent van de stemmen, en die kiezers blijven Trump ondanks alles trouw.

Cheney wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door Harriet Hageman (59): de tegenkandidaat die twijfel blijft uiten over de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2021 – en dus door Trump gesteund wordt –, leidt in de peilingen met 30 procentpunten. De advocate is lid van de New Civil Liberties Alliance, een conservatieve groepering die naar eigen zeggen bestaat “om Amerikanen te beschermen tegen de Administrative State, de administratieve overheid”.

Cheney is één van de tien Republikeinse afgevaardigden die voor de afzetting van Trump stemde: slechts twee van hen behielden hun zitje ondanks de aanhoudende aanvallen van Trump en zijn aanhangers. Drie andere Trump-critici verloren hun voorverkiezing, vier anderen stelden zich na het einde van hun ambtstermijn zelfs niet meer verkiesbaar.

 ©  AFP

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Instagram Verified Badge for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services