Rode Roglic veegt twijfels van tafel: “De buitenwereld heeft misschien aan hem getwijfeld, wij niet”

Posted on

 ©  BELGA

Is er iemand die nog twijfelt aan Primoz Roglic als topfavoriet voor deze Vuelta? 37 dagen nadat de Sloveen met een geblesseerde rug uit de Tour stapte, greep de drievoudige eindwinnaar met een imponerend sprintje bergop in Laguardia de rode trui in Spanje. “De buitenwereld heeft misschien aan hem getwijfeld, wij niet.”

Maarten Delvaux in Laguardia

Vandaag om 03:00

Primoz Roglic, verzamelaar van rode leiderstruien. Het kan zo op zijn visitekaartje. Een visitekaartje dat de Sloveen gisteren alweer gretig uitdeelde op de venijnige finish in Laguardia. Ex-wereldkampioen Mads Pedersen op vijf fietslengtes als tweede, daarachter een dozijn renners dat al lang blij was dat ze in dezelfde tijd werden gezet. Goed voor Roglic’ 10de individuele Vuelta-ritzege en de 37ste rode leiderstrui uit zijn carrière.

Die trui was de voorbije dagen de halve Jumbo-Visma-ploeg rondgegaan. Eerst de Nederlanders Robert Gesink en Mike Teunissen, dan Edoardo Affini. “En vandaag was het mijn lucky day”, vertelde Roglic met een zuinige glimlach. “Vier verschillende mensen van Jumbo-Visma in het rood, zo hadden we het afgesproken. Natuurlijk ben ik superblij, maar de Vuelta is pas begonnen. Ik geef er nog niet zo veel om. Het enige dat telt is die trui in Madrid dragen. Maar laat me in herhaling vallen: het is altijd beter dat je een paar seconden voor staat dan dat je er achter staat. In de finale was er kans op ritwinst. Ik had de benen, dus ging ik ervoor.”

Het flashinterview met Roglic duurde 1 minuut en 20 seconden, de persconferentie achteraf was zelfs nog korter. De 32-jarige Sloveen is een man van weinig woorden, zelden te betrappen op een spannende quote. “Ik denk dat er veel schuilgaat in zijn hoofd dat hij niet met de hele wereld deelt. Hij is mysterieus, maar dat maakt hem intrigerend”, verwoordde ploegmakker Sam Oomen het bij Sporza.

 ©  AP

Dus gingen we te raden bij zijn Nederlandse ploegleider Addy Engels. Of de twijfels over de fysieke en mentale paraatheid van Roglic na zijn rugblessure en opgave in de Tour nu helemaal van tafel mogen? “De twijfels over Primoz kwamen van buitenaf. Wij hebben altijd gezegd dat we er vertrouwen in hadden dat hij klaar zou zijn. Dat vertrouwen blijkt terecht. Dit was natuurlijk een superexplosieve aankomst. Ik hou nog een slag om de arm voor de langere beklimmingen. Primoz heeft door zijn rugblessure niet het volume kunnen trainen dat hij had moeten doen. Ik ben benieuwd, maar voorlopig is er geen reden om te denken dat het niet zal lukken.”

Roglic zelf was kort en duidelijk over zijn rugblessure. “Ik ben volledig hersteld van mijn val in de Tour. Ik heb er onderweg geen last meer van gehad.”

Dankzij de bonificaties – gisteren 13 seconden in totaal – telt Roglic na amper vier ritten al een voorsprong van een halve minuut tot een minuut op zijn voornaamste rivalen. “Die gaan we in de gaten houden”, stelt Engels. “Maar als morgen (vandaag, nvdr.) een groepje vluchters zonder klassementsrenners wegrijdt, is het voor ons prima dat iemand van hen de rode trui overneemt. De andere teams zullen bepalen of het peloton opnieuw voor de ritzege gaat.”

 ©  Getty Images

Roglic’ ploegmakker Sepp Kuss is voorlopig de nummer twee in de stand, op dertien seconden van de drievoudige Vuelta-winnaar. Wordt hij de vijfde Jumbo-Visma-renner in het rood? “Het is geweldig dat Sepp zo kort staat, maar hij rijdt in dienst van Primoz”, zegt Engels. “Hij is een extra pion om mee te spelen. Om druk te zetten op de rest. Het is een strategie die we al hebben toegepast in de Tour en de Vuelta.”

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Tiktok Verification for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.