Nairo Quintana geschrapt uit Tour-uitslag na vondst verboden pijnstiller in bloed, maar Colombiaan zelf ontkent gebruik

Posted on

 ©  ISOPIX

Een kleine maand na het einde van de Tour de France moet Nairo Quintana zijn zesde plaats in het klassement afstaan. In een persbericht communiceerde de UCI dat er afwijkende waarden in het bloed van de Colombiaan werden gevonden. Het gaat om de verboden pijnstiller Tramadol. Quintana, die dinsdag nog zijn contract bij Arkéa-Samsic verlengde, wordt wel niet geschorst. Hijzelf ontkent de aantijgingen.

Maarten Vanhoof

Gisteren om 20:04

De 32-jarige Quintana testte tijdens de Tour tweemaal positief (8 en 13 juli) op Tramadol. “In overeenstemming met het medisch reglement van de UCI wordt de renner gediskwalificeerd voor de Tour de France 2022. Beroep tegen deze beslissing is mogelijk binnen de tien dagen voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS)”, zo klinkt het in een persbericht.

Het gebruik van Tramadol is geen inbreuk op het antidopingreglement, maar wel op het medisch reglement. Aangezien Quintana voor het eerst betrapt is op het gebruik van de pijnstiller, mag hij wel verder in actie komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verbod sinds 2019

Sinds 1 maart 2019 geldt er in het wielrennen een verbod op het gebruik van Tramadol om de “gezondheid en veiligheid van de renners te beschermen gezien de neveneffecten van de substantie”.

Quintana eindigde in de voorbije Tour op de zesde plaats. De klimmer verlengde dinsdag zijn contract bij Arkéa Samsic. Hij rijdt sinds 2020 voor het team. In zijn carrière won hij onder meer de Giro (2014), Vuelta (2016),Tirreno-Adriatico (2x), de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en de Ronde van het Baskenland. Quintana gaat vrijdag normaal van start in de Vuelta.

Quintana: “Ik ontken dat ik het product gebruikt heb”

Quintana is intussen ook zelf met een verklaring naar buiten gekomen. “Ik was verrast toen ik vandaag het nieuws vernam over de mededeling van de UCI waarin staat dat ik in overtreding was door het gebruik van Tramadol. Ik heb geen weet van het gebruik van deze stof en ik ontken het tijdens mijn loopbaan te hebben gebruikt. Met een team van advocaten onderzoeken we nu hoe ik mij kan verdedigen. Ik wil ook zeggen dat ik aan de start zal staan van de Ronde van Spanje om het beste van mezelf te geven voor mijn ploeg, mijn land en mijn supporters.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Tiktok Verification for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.