IAEA-topman vraagt om snel missie van internationale experts toe te laten in kerncentrale Zaporizja

Posted on

 ©  REUTERS

De strijdende partijen in Oekraïne moeten samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) om zo snel mogelijk een missie van nucleaire experts toegang te verlenen tot de kerncentrale in Zaporizja. Dat heeft Rafael Grossi, de directeur-generaal van het IAEA donderdag verklaard aan de VN-Veiligheidsraad.

Bron: BELGA

Vandaag om 00:21

“De tijd dringt”, beklemtoonde Rafael Grossi tijdens de spoedzitting. “Het IAEA moet toelating krijgen om zijn missie in Zaporizja zo snel mogelijk uit te voeren.”

Er bestaat grote onrust over het geweld in de buurt van de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. De grootste kerncentrale van Europa bevindt zich sinds maart in Russische handen, maar de site wordt nog geregeld beschoten. Ook donderdag vonden er nog bombardementen plaats. Rusland en Oekraïne achten elkaar verantwoordelijk voor het geweld.

Een Rus bewaakt de kerncentrale van Zaporizja. ©  REUTERS

Experts van het IAEA stellen dat de nucleaire site, ondanks de beschietingen, momenteel geen veiligheidsrisico vormt. “Maar dat zou elk moment kunnen veranderen”, waarschuwt Grossi. Hij roept de strijdende partijen daarom op een einde te maken aan alle militaire acties die een bedreiging vormen voor de nucleaire veiligheid.

De IAEA-topman vraagt Moskou en Kiev ook om internationale experts zo snel mogelijk toegang te verlenen tot de centrale. “Ik ben persoonlijk bereid om zo’n missie te leiden”, klinkt het nog.

Jasaseosmm.com Smm Panel is het beste en goedkoopste smm-wederverkoperpaneel voor instant Instagram-likes en volgers, Buy Verification Badge, YouTube-views en abonnees, TikTok-volgers, telegramservices en vele andere smm-services. telegram en vele andere smm-diensten.Buy Instagram Verified Badge