Ervaren Spanjaard Luis Angel Maté trok in tweede etappe ten aanval met bijzondere reden: “Ik wil een Vuelta-bos planten”

Posted on

Voor elke kilometer die hij deze Vuelta in de aanval rijdt, doneert Luis Angel Maté een boom die geplant wordt in zijn thuisstreek. ©  Euskaltel-Euskadi

Als u al langer het wielrennen volgt, doet de naam Luis Angel Maté mogelijk een belletje rinkelen. De 38-jarige Spanjaard is aan de ronde van zijn thuisland begonnen met een bijzonder doel: hij beloofde voor de start om 100 bomen te laten planten in zijn thuisstreek en voegt er eentje aan toe voor elke kilometer die hij in de aanval rijdt. De teller staat intussen dus al op 125 bomen, want de Spanjaard reed tijdens de tweede etappe 25 kilometer alleen in de aanval.

Sam Varewyck

Vandaag om 03:00

Luis Angel Maté maakt al sinds 2008 deel uit van het profpeloton en rijdt nu zijn elfde Vuelta in twaalf seizoenen. Vooral in bergetappes durft de 38-jarige Spanjaard al eens opduiken in de vlucht, want hij is lang geen slechte klimmer. De renner van Euskaltel-Euskadi eindigde de voorbije jaren regelmatig in de top 30 van het algemene klassement in de Vuelta en haalde één keer zelfs de top 20, hij werd 19e in 2014. Maar voor deze Vuelta heeft hij één hoofddoel: hij wil zo veel mogelijk kilometers in de aanval rijden.

Dat doet Maté voor een goede zaak. Hij is afkomstig van de regio rond de populaire badplaats Marbella, in het zuiden van Andalusië. Daar ligt ook het natuurpark Sierra Bermeja, dat de voorbije jaren hard werd getroffen door bosbranden. De ervaren rot wil nu zijn deel doen om die grond te herbebossen. Maté heeft al beloofd om 100 bomen te doneren en wil zelfs nog een stap verder gaan: hij beloofde dat hij een extra boom zal doneren per kilometer die hij in de aanval rijdt in deze Vuelta.

25 kilometer in de aanval

Met dat doel in het achterhoofd heeft Maté in de eerste rit in lijn op zaterdag alvast geen slechte zaak gedaan. De Spanjaard was niet mee in de vroege vlucht, maar toen die met nog een kleine 60 kilometer te gaan al gegrepen werd, ging Maté zijn kans. Niemand volgde, en uiteindelijk reed hij 25 kilometer alleen in de aanval voor hij opgeslokt werd door het peloton. Zo mogen er dus al zeker 25 bomen bij op de rekening.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maté staat in zijn gevecht om bomen te laten planten overigens niet alleen. Zijn ploeg Euskaltel-Euskadi heeft ook al 100 bomen gedoneerd en ook Unipublic, de organisator van de Vuelta, volgde dat voorbeeld.

“Ik hoop dat dit idee elke dag kan groeien tijdens de Vuelta en dat we iets geweldig kunnen doen. Een bos, een Vuelta-bos, maken”, vertelde Maté bij Cyclingnews.com. “In Spanje is de klimaatverandering echt merkbaar met die bosbranden. Vorig jaar was het vreselijk, nu is het tijd om te herbebossen. Iedereen wil helpen en nu is het moment om er aandacht op te vestigen”, zegt Maté. Daarmee doelt hij ook op het parcours van deze Vuelta: de twaalfde etappe komt aan op de Peñas Blancas, een berg die in het natuurpark Sierra Bermeja ligt.

Met de fiets naar huis na Vuelta

Maté is met deze actie overigens niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar haalde hij na de Vuelta ook al het nieuws met zijn ecologische levensstijl. Toen reed hij na de finish van de slotetappe in Madrid nog een aantal dagen met de fiets naar huis. Goed voor een tocht van meer dan 1.000 kilometer: je moet het maar doen als je de vorige drie weken al 3.417 wedstrijdkilometers verzameld hebt.

LEES OOK.Spaanse renner krijgt er niet genoeg van: na de Vuelta in z’n eentje nog 1.000 kilometer naar huis

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Tiktok Verification for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.