Asielzoekers die op straat slapen aan Klein Kasteeltje mogen douchen in zwembad van Brussel

Posted on

 ©  ID/ Bart Dewaele

In het zwembad van de stad Brussel in de Brusselse Marollenwijk hebben asielzoekers die op straat slapen aan het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje zaterdag de kans gekregen om een verfrissende douche te nemen. De actie werd op poten gezet door de organisatie Vriendschap Zonder Grenzen en krijgt financiële steun van Fedasil.

jvhBron: BELGA

Gisteren om 11:31

Sommige van de asielzoekers leven al meerdere dagen of weken op straat. Hun basishygiëne gaat er op achteruit en verschillende van hen kampen met huidaandoeningen. De vrijwilligers van Vriendschap Zonder Grenzen verzamelden enkele groepen van asielzoekers aan het Klein Kasteeltje en begeleidden hen dan naar het Zwembad van het Centrum in de Marollen. Daar verzorgde een ploeg van het Rode Kruis hun wonden of blessures en nadien konden ze een douche nemen of zich bijvoorbeeld scheren.

“Dat zal hen nu even goed doen, maar als ze niet op langere termijn verzorgd worden, blijven de problemen terugkomen”, zegt Loïc Fraiture van Vriendschap Zonder Grenzen. “Dit is een burgeractie en tonen wij als burgers dat we het werk doen, terwijl dit eigenlijk de taak is van de regering”, vult hij aan.

De verschillende burgercollectieven en hulporganisaties staan dagelijks aan het Klein Kasteeltje om koffie, thee of lunchpakketten uit te delen, maar ze merken nu dat de gezondheid van de asielzoekers achteruit gaat. Ze hopen dat de procedures versnellen, zodat iedereen van de straat geraakt. “Een douche is geen prioriteit voor deze mensen. Ze willen hun asielaanvraag indienen en ze willen dat de procedure normaal verloopt”, aldus Fraiture.

Sociale douches

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) laat weten dat het om een gezamenlijke actie gaat van de vrijwilligers, stad Brussel en Fedasil. De overheid en het middenveld werken op deze manier samen om de asielzoekers te helpen, klinkt het. De douche-actie is betaald door Fedasil. “Dit is een bijkomend initiatief, naast andere douchemogelijkheden van Fedasil”, verduidelijkt Sieghild Lacoere, woordvoerster van staatssecretaris de Moor.

De stad Brussel geeft nog mee dat de ‘sociale douches’ in het zwembad normaal gezien van dinsdag tot zondag te gebruiken zijn aan een voordelig tarief van 2,5 euro, maar zaterdag werden ze dus gratis ter beschikking gesteld door de samenwerking tussen de verschillende partijen. Tientallen asielzoekers konden zo gebruik maken van een opfrisbeurt.

Jasaseosmm.com Smm Panel is het beste en goedkoopste smm-wederverkoperpaneel voor instant Instagram-likes en volgers, Buy Verification Badge, YouTube-views en abonnees, TikTok-volgers, telegramservices en vele andere smm-services. telegram en vele andere smm-diensten.Buy Twitter Verified Badge