Aanvaller Salman Rushdie in verdenking gesteld voor poging tot moord, hij pleit zelf onschuldig

Posted on

 ©  AP

De man die vrijdag schrijver Salman Rushdie (75) neerstak tijdens een evenement in New York wordt in verdenking gesteld voor poging tot moord en wordt verder aangehouden. Dat meldt het Chautauqua County District Attorney’s office. De man zelfs pleit onschuldig.

De 24-jarige Hadi Matar liep vrijdagochtend tijdens een evenement in New York City in een zwart gewaad de aula van het Chautauque-instituut binnen. Niet veel later stapte hij op Rushdie af, die op het punt stond een lezing te geven, en stak de schrijver meermaals in de nek. Matar wordt nu officieel in verdenking gesteld van moord en mishandeling. Dat werd zaterdag duidelijk gemaakt. De bevoegde instanties bekijken momenteel nog in hoeverre de aanval gepland en voorbereid werd om te bepalen of er nog bijkomende aanklachten nodig zijn.

De man zelf heeft zaterdag niet schuldig gepleit. Dat meldde zijn advocaat aan Reuters.

Een motief voor de aanval is er momenteel nog niet. Er wordt wel verwezen naar zijn sociale media accounts waaruit blijkt dat hij sympathiseert met het Sjiitisch extremisme en de Islamitische Revolutionaire Garde. Het zou dan ook niemand verbazen als de aanslag op het leven van Rushdie alles te maken heeft met De duivelsverzen, het boek dat de in India geboren schrijver in 1988 uitbracht. Fundamentele moslims pikten het niet hoe hij in zijn boek van de profeet Mohammed een mens maakte, die bezweek aan aardse genoegens. “Heiligschennis”, noemden zij het. Het leidde wereldwijd tot gewelddadige protesten. Er werd ook een fatwa over hem uitgesproken door de Iraanse ayatollah Khomeini, wat betekent dat hij opriep tot diens dood. De belangrijkste ultraconservatieve krant van Iran feliciteerde de verdachte zaterdag voor zijn aanval op Rushdie.

LEES OOK. Salman Rushdie (75) ligt na aanval met 15 messteken aan beademing en verliest mogelijk oog: “Het nieuws is niet goed”

EES OOK. Aanval op Salman Rushdie bewijst nog maar eens: vijanden van Iran zijn nergens veilig

 (sgg)

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Instagram Verified Badge for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services